Εκθεσίωμα και ατμοσφαιρική ρύπανση

ΕΚΘΕΣΙΩΜΑ & ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ: Δύο νέα στοιχεία που αφορούν στη γήρανση του δέρματος

Αν νομίζατε μέχρι τώρα ότι τα γονίδια φταίνε για τις έντονες ρυτίδες που εμφανίστηκαν πριν την ώρα τους στην επιδερμίδα σας, καιρός να αναθεωρήσετε. Νέα επιστημονικά δεδομένα μας επιβεβαιώνουν ότι αυτό που καθορίζει το πότε και πως θα γεράσουμε δεν είναι τόσο το DNA μας όσο το…Εκθεσίωμά μας! Τι είναι αυτό; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί…

Είναι γνωστό ότι από την στιγμή της σύλληψής μας μέχρι τον θάνατο, το σώμα μας εκτίθεται και αντιδρά σε μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων που δεν είναι γενετικά προκαθορισμένοι, αλλά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας. Την κυρίαρχη θέση ανάμεσά τους έχει το εξωτερικό περιβάλλον, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές σχετίζεται με το 70-90% των χρόνιων παθήσεων (καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.). Το άθροισμα των παραγόντων αυτής της ‘’ισόβιας’’ έκθεσης απέκτησε πριν λίγα χρόνια όνομα! Το 2005 ο επιδημιολόγος Dr. Cristopher Wild από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθιέρωσε τον όρο Εκθεσίωμα (από τις Ελληνικές λέξεις  Έκθεση + Γονιδίωμα), η ανάλυση του οποίου ήρθε να συμπληρώσει τη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ο ρόλος των ακτίνων UV, και ιδίως των UVA μεγάλου μήκους κύματος, στην υποβάθμιση της ποιότητας της επιδερμίδας έχει προσδιοριστεί τόσο βιολογικά όσο και κλινικά. Η σημασία της καθημερινής έκθεσης ποσοτικοποιήθηκε μέσω μελέτης που διεξήχθη το 2013 σε 298 άτομα και η οποία κατέδειξε ότι το 80% των σημαδιών γήρανσης οφείλονται στην έκθεση. Οι δυσχρωμίες, η τραχιά υφή και οι ρυτίδες, κυρίως γύρω από τα χείλη είναι οι βασικότερες επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV. Από βιολογικής πλευράς, διαπιστώνεται: Πρόκληση σημαντικού οξειδωτικού stress στο χόριο. Οι επιπτώσεις όμως δεν τελειώνουν εδώ, αφού επηρεάζονται όλες οι λειτουργίες του δέρματος. Επομένως παρατηρείται:

  • Αύξηση δυσχρωμιών
  • Ελάττωση της δυνατότητας συγκράτησης της υγρασίας
  • Μείωση του σφρίγους και της πυκνότητας της επιδερμίδας

Βλέπουμε ότι η επιδερμίδα μας υφίσταται καθημερινά πλειάδα βιολογικών βλαβών, οι οποίες συσσωρεύονται και πλήττουν την νεανικότητά της μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Για πολύ καιρό, οι βλάβες αυτές παραμένουν αόρατες. Τα πρώτα ορατά σημάδια περιλαμβάνουν ξηρότητα, θαμπάδα και ανομοιομορφία στην επιδερμίδα. Έπειτα, εμφανίζονται κηλίδες, σχηματίζονται ρυτίδες και το δέρμα χάνει την σφριγηλότητά του… Και μην ξεχνάμε την ατμοσφαιρική ρύπανση… Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% του πληθυσμού, που ζει σε αστικές περιοχές, είναι καθημερινά εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς ρύπους οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν τα όρια ποιότητας του αέρα που κρίνονται επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια και πολύ σωστά το μείζον θέμα για τους δερματολόγους ήταν η προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο, τα στοιχεία από τις πρόσφατες μελέτες, αναδεικνύουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος ως την μεγαλύτερη απειλή. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην επιδερμίδα; Είναι γνωστό ότι ο επιδερμικός φραγμός που σχηματίζει η κερατίνη, η επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας, είναι ο φυσικός τρόπος άμυνας και προστασίας του δέρματος που εμποδίζει τη διείσδυση βακτηρίων και ταυτόχρονα, αποτρέπει την εξάτμιση των αποθεμάτων νερού. Όταν λοιπόν τα παραπάνω αιωρούμενα σωματίδια ρύπων συσσωρεύονται στην επιφάνειά του, διαταράσσουν την ισορροπία και σταδιακά  αποδιοργανώνουν τους φυσικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνει πλέον τον λειτουργικό του ρόλο. Σε φυσιολογικές συνθήκες ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί επανόρθωσης. Με το πέρασμα όμως  του χρόνου και στην προκειμένη περίπτωση, με την αθροιστική δράση των ατμοσφαιρικών ρύπων – ιδιαίτερα όταν δεν απομακρύνονται συστηματικά – η επιδερμίδα καταλήγει ευάλωτη. Οι κοκκινίλες, οι ερεθισμοί, η αφυδάτωση και το θαμπό χρώμα είναι οι άμεσα ορατές συνέπειες της έντονης ευαισθητοποίησης. Γιατί μακροπρόθεσμα η φθορά του επιδερμικού φραγμού, σε συνδυασμό με το οξειδωτικό stress, επιταχύνουν τις διαδικασίες γήρανσης και συνεργούν στην εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων αλλά και στο σχηματισμό κηλίδων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πρέπει να φροντίζεις το δέρμα σου στην διάρκεια του χρόνου με συνέπεια, ώστε να το προφυλάξεις απ’ όσα προξενεί σε αυτό η ατμοσφαιρική ρύπανση.

  • Μείνε ενυδατωμένη / ος

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας ξηραίνει και αφυδατώνει το δέρμα σου. Γι΄αυτό προσπάθησε να πίνεις πολύ νερό σε καθημερινή βάση, ώστε να προλάβεις την αλλαγή και την ξηρότητα της επιδερμίδας σου. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ η Mission De-stress Gel Cream η οποία είναι η ιδανική Κοσμετολογική αντιμετώπιση, με ταυτόχρονη αντιηλιακή προστασία και μία ασπίδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το εξειδικευμένο αυτό προϊόν έχει τριπλή δράση: Προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, δέσμευση των ελευθέρων ριζών και ενίσχυση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού. Με την τεχνολογία Smart Crystals – πατενταρισμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας – η βιοδιαθεσιμότητα της ρεσβερατρόλης (άριστο αντιοξειδωτικό) αυξάνεται σημαντικά και προστατεύει από ελεύθερες ρίζες και οξειδωτικό stress. Ένα κοκτέιλ δραστικού παράγοντα αδενοσίνης και ολιγοσακχαριτών από καφέ φύκια, αυξάνει το ATP, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και βελτιώνει την συγκράτηση υγρασίας στο μεσοκυττάριο διάστημα, η δε παπαΐνη ενεργοποιεί την διαδικασία απολέπισης και αποδίδει μια πολύ πιο φρέσκια και όμορφη επιδερμίδα. Τα καφέ φύκια προστατεύουν από την TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Οι πατενταρισμένες κάψουλες προστασίας για UV ακτινοβολία παρέχουν στο δέρμα την απαραίτητη προστασία από την έκθεση στον ήλιο, χωρίς κίνδυνο αλλεργίας. Ο βιοσακχαρίτης 4, η α-γλυκάνη και το αλγίνιο προάγουν την θωράκιση προστασίας από την λεπτή σκόνη σαν ένα ‘’δεύτερο δέρμα’’. Ένα φυσικό πολυμερές D και L- γλουταμινικού οξέος, αυξάνει την περιεκτικότητα σε ενδογενή HA, ενισχύει το N.M.F, συσφίγγει το δέρμα και προστατεύει από την φωτογήρανση.

  • Κάνε απολέπιση τακτικά

Ιδανικό προϊόν; Το Facial peeling gel! Έντονο, αλλά ταυτόχρονα απαλά απολεπιστικό, όσον αφορά τα νεκρά κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος. Βελτιώνει την διάμετρο των ανοιχτών πόρων και επαναφέρει την χροιά του δέρματος. Είναι κατάλληλο για οιοδήποτε τύπο δέρματος, εκτός από το ακραία ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.

  • Χρησιμοποίησε μάσκες προσώπου

Μία φορά την εβδομάδα, όταν έχεις χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου, καλό θα είναι να εφαρμόζεις στο πρόσωπό σου μία μάσκα προσώπου η οποία θα σε βοηθήσει στην προσπάθειά σου να διατηρήσεις το δέρμα σου σφριγηλό και πολύ καλά θρεμμένο. Ποια να επιλέξεις; Τη Fresh Mask! Είναι αναζωογονητική και προστατευτική μάσκα – κρέμα – gel για την φροντίδα του αφυδατωμένου και απαιτητικού δέρματος.

  • Και μην ξεχάσεις το προϊόν ‘’θαύμα’’!:

Πρόκειται για το Hyaluronic Filler! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην ενυδάτωση για πιο νεανική και πιο φρέσκια εμφάνιση! Η καθημερινή φροντίδα συμπλήρωσης, σε συνδυασμό με το κατάλληλο προϊόν (κρέμα ημέρας). Αυτή η φυσική ενυδατική φόρμουλα δημιουργεί πραγματικές αποθήκες υγρασίας και δίνει στο δέρμα νεανική φρεσκάδα και υγιή εμφάνιση. Η φυσική ουσία του σώματος (το υαλουρονικό οξύ) αποτρέπει το σχηματισμό νέων ρυτίδων και εξομαλύνει τις υπάρχουσες που προκαλούνται στο ξηρό δέρμα. Τι περιέχει; Υαλουρονικό οξύ και Πανθενόλη. Το Υαλουρονικό είναι το πιο σημαντικό υλικό πλήρωσης μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, που υποστηρίζει τις ίνες κολλαγόνου και τις δομικές πρωτεΐνες, ενώ δεσμεύει 6.000 φορές περισσότερο από το δικό του βάρος σε νερό. Κάνει το δέρμα απαλό και λείο καθώς αποθηκεύει την υγρασία στο μεσοκυττάριο διάστημα. Το πιο σημαντικό απ΄όλα όμως είναι, ότι παρόλο που ζούμε σε μία γεμάτη καυσαέριο πόλη και το δέρμα μας υποφέρει, να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε, να κοιτάμε το μέλλον με θετική ενέργεια και…

ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΜΕ!

Μαρία Καρατζά

Aesthetic Proficient

Founder of Health Line Cosmetics

Δεν βρέθηκε κανένα προϊόν που να ταιριάζει με την επιλογή σας.

Share:
Top