Βλαστοκύτταρα και Αισθητική

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα είναι ένας εξαιρετικά εξειδικευμένος κυτταρικός τύπος, των οποίων οι δομές έχουν την ικανότητα να υποβάλλονται σε πολυάριθμές κυτταρικές διαιρέσεις διατηρώντας αδιαφοροποίητη την κατάστασή τους. Κατά κύριο λόγο, τα βλαστοκύτταρα είναι ικανά για αυτοανανέωση και μπορούν να μετατραπούν σε άλλους τύπους κυττάρων του ίδιου ιστού.
Ο κρίσιμος ρόλος τους επικεντρώνεται στην αναπλήρωση των κυττάρων που πεθαίνουν και στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών.
Ωστόσο, τα εν λόγω κύτταρα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής λόγω συνεχούς καταπόνησης από περιβαλλοντικούς αλλά και εγγενείς παράγοντες στρες. Ακόμη, όντας ευαίσθητα σε εναλλαγές των ενδοκυτταρικών και εξωκυτταρικων πιέσεων, θα πρέπει να προστατεύονται και να υποστηρίζονται για να καθυστερήσουν την πρόωρη γήρανση.
Σε ηλικιωμένα σώματα, όπως είναι λογικό, ο αριθμός και η δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Το φρούτο «θησαυρός» στην αντιγήρανση.
Μέχρι πριν από αρκετά χρόνια, η ξινή, μη ελκυστική φυλή των μήλων Uttwiler Spätlauber, κοινώς Malus Domestica, που καλλιεργούνται στην Ελβετία, δεν φαινόταν να προσφέρει τίποτα αξιόλογο.
Αυτό συνέβαινε μέχρι που Ελβετοί επιστήμονες ανακάλυψαν την ασυνήθιστη μακροζωία των βλαστικών κυττάρων που κράτησαν αυτά τα μήλα φρέσκα για αρκετούς μήνες χωρίς να συρρικνώνονται ή να αποσυντίθενται, ακόμη και όταν δεν ψύχονται, ενώ άλλα μήλα συρρικνώθηκαν και έπεσαν από τα δέντρα τους.
Στις αγροτικές περιοχές της Ελβετίας, το σπίτι αυτών των «μαγικών» μήλων, ανακαλύφθηκε ότι όταν τα μη συλλεχθέντα μήλα ή ο φλοιός δέντρων πληγωθούν, το φυτό έχει την ικανότητα να αυτό-θεραπεύεται.

Ποιο ήταν το μυστικό για την παρατεταμένη ζωή αυτών των μήλων;
Οι ειδικοί σπεύδουν σε πειραματικές μελέτες για να το ανακαλύψουν.

«Τα μήλα αυτά φαίνεται ότι φέρουν αιωνόβια φυτικά βλαστικά κύτταρα στους ιστούς τους και η ερώτηση είναι αν θα μπορούσαμε κι εμείς να επωφεληθούμε από αυτά. Ποια θα μπορούσε να είναι η επίδραση του εκχυλίσματός τους στην ανθρώπινη επιδερμίδα;».

Προκειμένου η αντιγηραντική τους δράση να διαπιστωθεί επί του πρακτέου, ερευνητές τεμάχισαν μήλα της ποικιλίας Malus Domestica σε κομμάτια και στην συνέχεια παρατήρησαν πως, στα σημεία όπου είχε κοπεί, δημιούργησε προστατευτικές «τυλώδεις» επιφάνειες χάρη στην αναγέννηση των βλαστικών του κυττάρων.
Οι ερευνητές συνέλεξαν τα φυτικά βλαστοκύτταρα, τα καλλιέργησαν και προχώρησαν σε πληθώρα περεταίρω
πειράματων. Σε ένα εξ αυτών, πρόσθεσαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε ειδικό διάλυμα που περιείχε 1% φυτικά βλαστικά κύτταρα και, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα του μήλου ενίσχυαν την παραγωγή ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων κατά 80%!
Σε μεταγενέστερο πείραμα, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία. Παρατήρησαν τότε, ότι εκείνα που είχαν καλλιεργηθεί στο ειδικό διάλυμα που περιείχε τα φυτικά βλαστοκύτταρα προστατεύονταν από τις υπεριώδεις ακτίνες. Ακόμη σε ανεξάρτητο πείραμα, θύλακες τρίχας που διατηρούνταν στο διάλυμα του μήλου συνέχιζαν να μεγαλώνουν για ένα διάστημα 18 ημερών, σε αντίθεση με όσους διατηρούνταν σε συμβατικό διάλυμα, οι οποίοι «πέθαιναν» μέσα σε 14 ημέρες.
Τέλος, σε πειράματα που συμμετείχαν 20 γυναίκες, οι ερευνητές ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να εφαρμόζουν μια κρέμα προσώπου εμπλουτισμένη κατά 2% με το «θαυματουργό» εκχύλισμα, δύο φορές την ημέρα. Μετά από 15 ημέρες, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι ρυτίδες στην άκρη του ματιού, γνωστές και ως «το πόδι της χήνας» είχαν μειωθεί κατά 8%, ενώ μετά από 1 μήνα η βελτίωση άγγιζε το 15%.

Έκτοτε γνωστές εταιρείες κοσμετολογίας έχουν σπεύσει να συμπεριλάβουν το εν λόγω εκχύλισμα στα προϊόντα τους.

Με αδιαμφισβήτητη επιτυχία, την σκυτάλη κρατά η σειρά προιόντων
με εκχύλισμα βλαστοκυττάρων του είδους
Malus Domestica
της Alex Cosmetics

Τα βλαστοκύτταρα του Malus Domestica προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος.
Αποδεδειγμένα πλέον, λοιπόν, τα βλαστοκύτταρα μήλου ενισχύουν την παραγωγή ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, προστατεύουν το κύτταρο από το στρες και μειώνουν τις ρυτίδες.

Τα αποτελέσματα;; Τα φυτικά βλαστοκύτταρα του είδους Malus Domestica…

☺ Αντιγηραντικές ιδιότητες
Βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματος μέσω της αύξησης  της ζωτικότητας και της μακροζωίας των ήδη υπάρχοντων βλαστικών κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, προωθούν την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος και την αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου και ελαστίνης.

☺ Προστασία από της βλάβες UV
Διαθέτουν φωτοπροστατευτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, οπότε η χρήση προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν βλαστοκύτταρα μήλου μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και νεανικό.

☺ Φροντίδα του ερεθισμένου δέρματος
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος. Αυτό τα καθιστά ένα εξαιρετικό συστατικό που πρέπει να αναζητήσετε εάν πάσχετε από καταστάσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση ή ροδόχρου ακμή.

☺ Λάμψη της επιδερμίδας
Μειώνουν την εμφάνιση σκούρων κηλίδων και υπερμελάγχρωσης, αφήνοντας το δέρμα φωτεινότερο και πιο ομοιόμορφο.

☺ Ενυδάτωση
Διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο και προστατεύουν από την ξηρότητα. Επιπλέον, τα ελβετικά βλαστοκύτταρα μήλου έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και άλλες ανησυχίες του δέρματος.

Ένα ελβετικό μήλο την ημέρα, τον πλαστικό χειρούργο κάνει πέρα !

Παρακολουθήστε την εφαρμογή μιας αγωγής περιποίησης με βλαστοκύτταρα & εξωσώματα
της Alex Cosmetics.

ΜΥΡΙΑΝΝΑ ΤΑΚΙΣΙΑΝ
ΒΙΟ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ

Share:

info@healthlinecosmetics.gr

Top