Κοσμετολογία

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α (ΡΕΤΙΝΟΛΗ)

Γενικά

Ένα στάδιο πριν την βιταμίνη Α (η ρετινόλη γίνεται εστέρας με παλμιτικό οξύ) και φυσιολογική μορφή αποθήκευσης της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία απαντάται στον ανθρώπινο και στους ζωικούς οργανισμούς αλλά όχι και στα φυτά. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την βέλτιστη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος. Έλλειψη αυτής οδηγεί στον εκφυλισμό του ιστού του δέρματος και σε υπερβολική αναισθησία και σκληρότητα.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– υποκινεί την κυτταρική διαίρεση

– ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος

– εξισορροπεί την υπερμελάχρωση

Οι βιταμίνες συστήνονται ιδιαίτερα για το δέρμα που έχει ανάγκη από ανάπλαση, με δεδομένο ότι η ρετινόλη ρυθμίζει την υπερπαραγωγή ή υποπαραγωγή (ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος) των σμηγματογόνων αδένων και αντιδρά στην πάχυνση της επιδερμίδας. Συστήνεται επίσης για το ώριμο δέρμα καθώς διεγείρει την παραγωγή του κολλαγόνου. Τέλος οι μελαγχρωματικές κηλίδες σταδιακά αποχρωματίζονται.

 

 

 

 

 

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β

Γενικά

Είναι ένα σύμπλεγμα από βιταμίνες B1, B2, B6 και B12, καθώς και παράγοντες της βιταμίνης Β, είναι η βιοτίνη, το φολικό οξύ, η νιασίνη, η νικοτιναμιδίνη, η πανθενόλη και η χολίνη.

Τα ενεργά συστατικά του συμπλέγματος της βιταμίνης Β συνήθως εμφανίζονται μαζί φυσικά. Διαμορφώνουν μια λειτουργική ενότητα στον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι αναπόφευκτες συνδέσεις σε ολόκληρες τις αλυσίδες των χημικών αλληλεπιδράσεων. Εάν όμως μία βιταμίνη λείπει η συνέχεια διακόπτεται. Βρίσκονται κυρίως στα εξωτερικά στρώματα των κυττάρων των δημητριακών όπως ο σίτος, η σίκαλη, η βρώμη, το ρύζι, η ζύμη και τα όσπρια.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

B2:  – υποστηρίζει τις θεραπευτικές διαδικασίες

– προάγει τον μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών

B6:  – εξισορροπητική

– μειώνει τη λιπαρότητα

Συνιστώμενη χρήση

Εσωτερική ή εξωτερική χρήση ανάλογα το προϊόν. Ιδανικό για κάθε τύπο δέρματος. Η βιταμίνη Β ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και συνεπώς και την ανανέωση των κυττάρων.

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Γενικά

Το ασκορβικό οξύ ή άλλως βιταμίνη C, είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση και το βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα ζώντα κύτταρα και οργανισμούς. Σε αντίθεση όμως με τις λιποφιλικές βιταμίνες Α & Ε, με την βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υδροδιαλυτή βιταμίνη. Οι πιο πλούσιες πηγές πρόσληψης σε περιεκτικότητα βιταμίνης C, είναι φρούτα όπως μαύρες και ξανθές σταφίδες, φράουλες και εσπεριδοειδή και από δε τα λαχανικά οι πιπεριές, το μπρόκολο το σπανάκι και οι ντομάτες. Το ασκορβικό οξύ δεν απαντάται μόνο στους φυτικούς οργανισμούς αλλά και σε πλείστους όσους ζωικούς οργανισμούς. Δεν απαντάται μόνο ,στους ανθρώπους, στους πιθήκους και στα ινδικά χοιρίδια σε ενεργή δομή, ούτε και μπορεί να συντεθεί. Έτσι η πρόσληψη της είναι δυνατή, μόνο από εξωτερικές πηγές.

Η σημασία της βιταμίνης C για το σώμα μας

Το 1937 ο Szent – Györgyi πέτυχε για πρώτη φορά να απομονώσει βιταμίνη C. Από εκείνη την στιγμή η σημασία του ασκορβικού οξέος υπήρξε ο καταλυτικότερος παράγων σχετικά με την βιοσύνθεση του κολλαγόνου. Έτσι πιστοποιήθηκε η σημασία του στον μετασχηματισμό του προκολλαγόνου σε κολλαγόνο. Κλινικά και εργαστηριακά ελεγμένα, η έλλειψη βιταμίνης C οδηγεί αντίστοιχα σε αδυναμία κολλαγονοσύνθεσης, μαζί με όλες τις απορρέουσες αρνητικές από αυτό συνέπειες. Ακόμη το σώμα μας χρειάζεται την βιταμίνη C για την ιδιαίτερη λειτουργία των ενζύμων, όπως επίσης και για την βιοσύνθεση του υαλουρονικού οξέος το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ενυδάτωση και την σταθεροποίηση συνθηκών ενός υγιούς δέρματος. Η βιταμίνη C ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και έχει ένα σημαίνοντα ρόλο στην σύνθεση της καρνιτίνης, που είναι με τη σειρά της ένας παράγοντας θρέψης, για την ικανότητα μεταβολισμού των φυσικών λιπιδίων. Το δε ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι επιφορτισμένο με το να καταστέλλει τις μολύνσεις και την δημιουργία του καρκίνου, καθίσταται αποτελεσματικό, εάν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης C. Υποστηρίζει την αντιβακτηριδιακή ενέργεια των λεμφοκυττάρων, ενώ σταθεροποιεί και την κινητικότητά τους κατά την ύπαρξη μολυσματικών ασθενειών. Προστατεύει την μεμβράνη των λεμφοκυττάρων ενάντια στις επιρροές από τις ελεύθερες ρίζες και τέλος σταθεροποιεί την σύνθεση ιντερφερόνης.

Η βιταμίνη C ως κύριος αντιοξειδωτικός παράγων

Το ασκορβικό οξύ προστατεύει όλους τους οργανισμούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, αυτά τα πολύ ασταθή μόρια ή άτομα τα οποία ψάχνουν συνεχώς για σταθεροποίηση – ένωση με άλλα μόρια ή άτομα και έτσι να μπορούν να αποκτήσουν την δυνατότητα για ανώτερα ενεργειακά επίπεδα και στόχο την πρόκληση βλαβών στις στοιβάδες του δέρματος, όπως σε περιπτώσεις ψωρίασης, προγήρανσης, εκζέματος, φωτοευαισθησίες ή άλλες φωτοεξαρτώμενες δερματικές επιδράσεις στις συνέπειες της γήρανσης.

Η βιταμίνη C και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της

Μια από τις βασικές βιολογικές λειτουργίες της βιταμίνης C, είναι και η οξειδοαναγωγή των ελευθέρων ριζών, με συνέπεια την καταστροφή τους. Έτσι ως η κατ’ εξοχήν αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική βιταμίνη, χρησιμοποιείται για την θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες ή οιοδήποτε άλλο οξειδωτικό στρες. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι η εξωτερική χρήση της έχει ευεργετικές ιδιότητες και με την φωτοπροστασία. Η σύγκριση βαθμού αρνητικής επιρροής και βλαβών στο κοκκινισμένο δέρμα, που προκαλείται από τις ακτίνες UV, μεταξύ ατόμων που έχουν προσλάβει πριν βιταμίνη C και άλλων που όχι, αναδεικνύει την βιταμίνη C ως ένα πλασέμπο (εικονικό φάρμακο) μεγάλης απόδοσης. Έτσι η εξωτερική χρήση της ενδείκνυται ως αντιφλεγμονώδης και βιολογική προστασία του δέρματος, αφού επιβραδύνει και καταστέλλει σημαντικά τις βλάβες που προκαλούνται από την UVA ακτινοβολία.

Η Βιταμίνη C ως θεραπεία του γηρασμένου δέρματος

Η χρονική διάρκεια έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, επηρεάζει την οξείδωση των ομάδων θειόλης (ρίζες SH) και ξεκινά την μετατροπή των πρωτεϊνών που ακολουθείται από ακτινική μετατροπή του κολλαγόνου και της ελαστίνης (φαινόμενο ελάστοσης). Ακόμη ο σχηματισμός των ελεύθερων ριζών σε συνδυασμό με τις οξειδωτικές τους δομές, είναι υπεύθυνες όπως ήδη αναφέρθηκε και για την φωτογήρανση. Όμως η βιταμίνη C ως αντίδοτο, αυξάνει τον ρυθμό κολλαγονοσύνθεσης, για να εξισορροπήσουμε τις προκαλούμενες βλάβες από την έκθεση στην UV ακτινοβολία.

Η κατάσταση του δέρματος με την βιταμίνη C

Η υδροφιλική βιταμίνη C επενεργεί ως μη ιοντικός παράγων των δερματικών δεσμών και μπορεί να αποθηκεύεται μέσα στην επιδερμική στοιβάδα. Για να αποκτηθεί αυτός ο μη ιοντικός παράγων, πρέπει να έχουμε pH ενεργού διαλύματος βιταμίνης C, μικρότερο από 4,2. Σε αυτή την περίπτωση το 15 % επενεργεί μέσα σε 48 ώρες. Έτσι από την στιγμή που θα διεισδύσει στο δέρμα, σταθεροποιείται και δεν μπορεί να αποβληθεί πλέον ούτε από νερό ούτε από χρήση πήλινγκ. Μετά από την εξωτερική εφαρμογή η συγκέντρωση της βιταμίνης C, είναι πλέον υψηλότερη. Μετά από  εφαρμογή 5 ημερών, προστατεύει ισχυρά από τις UVA and UVB. Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμη πιο ισχυρό και ενδεδειγμένο για την προστασία από τις UVA γιατί αυτές διεισδύουν βαθύτερα από τις UVB, με αποτέλεσμα την δερματική προγήρανση. Μετά από την διείσδυση στο δέρμα, η βιταμίνη C δομεί ένα ‘’ρεζερβουάρ’’ που διαρκεί ακόμη για μια εβδομάδα προστασίας. Τέλος η χρήση της επηρεάζει την αποφυγή κοκκινίσματος και δημιουργία ‘’μικρών’’ όγκων που προκαλούνται από UVB.

Σταθεροποίηση της βιταμίνης C

Κατά την διάρκεια που οι κρύσταλλοι βιταμίνης C είναι περισσότερο ή λιγότερο σταθεροί ενάντια στον αέρα και το οξυγόνο, μεταβολίζονται σε διάλυμα παρουσία οξειδωτικών παραγόντων σε οξαλικό οξύ. Τα αλκάλια και τα βαριά μέταλλα, ιδιαίτερα τα ιόντα χαλκού αναστέλλουν έτσι την δράση τους.

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Γενικά

Η βιταμίνη D παράγεται από την προβιταμίνη D, μέσω δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας UV.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– έχει μία ρυθμιζόμενη επίδραση – χρησιμότητα στο μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου

– δυναμώνει τα κόκαλα

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερική χρήση

Ιδανική για κάθε τύπο δέρματος. Δερματολογικά η βιταμίνη D χρησιμοποιείται για το έκζεμα και την ψωρίαση. Το δέρμα είναι σε θέση να αποθηκεύσει προβιταμίνη D, η οποία από μόνη της είναι ατελέσφορη και μπορεί να αλλάξει σε βιταμίνη D, μόνο κάτω από την επίδραση της UV ακτινοβολίας ώστε να καταστεί ενεργή.

Συμπτώματα ανεπάρκειας – έλλειψης βιταμίνης D:

Ανεπάρκεια της βιταμίνης D λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας, μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στην παιδική ηλικία και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαλάρωση συνδέσμων των οστών κατά την ενηλικίωση.

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ E (ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΗ)

Γενικά

Η βιταμίνη E απαντάται κυρίως στα δημητριακά, στο κρέας, στο γάλα και στον κρόκο των αυγών

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– ανασταλτικός παράγοντας των ελεύθερων ριζών

– προάγει την συγκράτηση υγρασίας

– πυκνώνει τις δομές του δέρματος

– φυσικό συντηρητικό και ελαφρά προστασία

Συνιστώμενη χρήση

Εσωτερική ή εξωτερική ανάλογα με το προϊόν, ιδανικό για κάθε τύπο δέρματος. Η κύρια φυσιολογική επίδραση είναι ότι η τοκοφερόλη εμποδίζει τη διαδικασία οξείδωσης στον οργανισμό, δηλ. συνεπάγεται μείωση των ελευθέρων ριζών.

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ F

Γενικά

Κατατάσσεται στα σημαντικά λιπαρά οξέα, όπως είναι το λινελαϊκό οξύ. Τα λινελαϊκά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Δεν ανταποκρίνονται όμως στην κλασική έννοια των βιταμινών. Η βιταμίνη F έχει δύο βασικές αρμοδιότητες. Την ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους και την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρυνσης, επειδή χαμηλώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– επαναφέρει στα φυσιολογικό του επίπεδα το ξηρό, εξασθενημένο και κουρασμένο δέρμα

– ενισχύει τον υποδόριο ιστό των κυττάρων

– ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες

Συνιστώμενη χρήση

Εσωτερική ή εξωτερική χρήση ανάλογα το προϊόν

Ιδανικό για την φροντίδα κάθε τύπου δέρματος.

Η βιταμίνη F χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ξηρής σμηγματόρροιας, ακμής και σε κακής ποιότητας, ξηρό και τραχύ δέρμα.

 

 

 

 

 

 

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Γενικά

Η βιταμίνη K είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, απολύτως χρήσιμη στο σώμα μας για υγιή δόντια, για την ανάπτυξη των οστών, την πήξη του αίματος, για την θεραπεία των πληγών και για ζωτικότητα. Η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί ζημιά στη βακτηριδιακή πανίδα του εντέρου και οδηγεί σε μια διαταραχή σύνθεσης της βιταμίνης Κ.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– δυναμώνει τα δόντια και τα οστά

– ενεργοποιεί την κυκλοφορία

Συνιστώμενη χρήση

Ανάλογα το προϊόν η χρήση του είναι εσωτερική ή εξωτερική.

Ιδανικό για κάθε τύπο δέρματος.

Όταν η βιταμίνη K απλωθεί εξωτερικά, βελτιώνει την κυκλοφορία και αναζωογονεί το δέρμα.

 

 

 

 

 

 

JOJOBA OIL

Γενικά

Λαμβάνεται από τους καρπούς του θάμνου jojoba. Το Jojoba oil περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, είναι αντιαλλεργικό και ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– αντιαλλεργικό

– όχι λιπαρό

– συμβατό με όλους τους τύπους δέρματος

– ενυδατικό

– λειαίνει την επιδερμίδα

– αντιφλεγμονώδες

Συνιστώμενη χρήση

Το Jojoba oil απορροφάται γρήγορα και δεν αφήνει λιπαρότητα στο δέρμα. Ισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας (υδρολιπιδικό στρώμα), ιδιαίτερα ανεκτίμητο για δέρμα με κνησμό και νευροδερματίτιδα. Με τακτική χρήση το ευαίσθητο, ξηρό και ερεθισμένο δέρμα γίνεται περισσότερο ανθεκτικό. Ο συνδετικός ιστός του δέρματος δυναμώνει, και εξουδετερώνεται ο σχηματισμός των ρυτίδων. Ακόμα ιδανικό για τη θεραπεία ουλών, με σύσφιξη του συνδετικού ιστού ιδιαίτερα στην περίπτωση των ραβδώσεων εγκυμοσύνης.

 

 

 

 

 

TEA TREE OIL

Γενικά

Το τεϊόδεντρο προέρχεται από την Αυστραλία και το καλλιεργούν για το πολύτιμο έλαιο του. Έχει στενά φύλλα με κίτρινα ή πορφυροειδή κόκκινα λουλούδια. Αυτό το πολύτιμο αιθέριο έλαιο είναι ένα από τα ελάχιστα που ενισχύουν τόσο πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εξωτερική χρήση

– απολυμαντικό ενάντια στα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς

– αντιφλεγμονώδες

– μειώνει το τσούξιμο

– θρέφει το δέρμα

– κατευναστικό

– δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερική χρήση για διαφορετικές περιπτώσεις:

Δέρμα:

Ενάντια σε σπυράκια, ακμή, εξανθήματα, φουσκάλες, ανομοιογένεια, δερματικές μυκητιάσεις, τσίμπημα εντόμων, ξηροδερμία, σπίλους, μολυσμένα τραύματα.

Ανοσοποιητικό – αναπνευστικό σύστημα

Βρογχίτιδα, πονόλαιμος, βήχας, γρίπη (δεν καταπίνεται! Μόνο εισπνεόμενο!).

 

 

 

 

 

 

 

SHEA BUTTER

Γενικά

Πολύτιμα λιπαρά συστατικά που λαμβάνονται από τους καρπούς του δέντρου Shea tree, το οποίο φύεται και καλλιεργείται στην Αφρικάνικη Ήπειρο. Αυτό το λίπος συλλέγεται με ψυχρή συμπίεση, με παραπλήσιο τρόπο όπως και από το χοιρινό κρέας αλλά χωρίς την ιδιαίτερη μυρωδιά του.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– είναι πανομοιότυπο με το ανθρώπινο σμήγμα

– δίνει αίσθηση απαλότητας

– προστατεύει από την ξηρότητα

– συμβάλει στην διαδικασία ανανέωσης

– είναι ιδανικό για το ευαίσθητο δέρμα

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερική. Το Shea butter έχει πολύ προστατευτικά ιδιότητες. Προτείνεται για το ευαίσθητο και κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα, γιατί αφήνει ένα φιλμ προστασίας στο δέρμα ενάντια στις ακτίνες του ήλιου (απαραίτητη όμως και η επιπλέον αντηλιακή προστασία!). Ιδανικό για το ξηρό και το μικτό δέρμα.

 

 

 

 

ΑΜΑΜΕΛΙΔΑ

Γενικά

Το εκχύλισμα της αμαμελίδας μαζεύεται από τα φύλλα και από τους φλοιούς των φουντουκιών. Περιέχουν τανίνη (Hamamelitannin) και γι’ αυτό έχει στυπτικά και τονωτικά αποτελέσματα.

Τα αποστάγματα της αμαμελίδας που λαμβάνονται μέσω της απόσταξης ατμού, περιέχουν αιθέρια έλαια και έχουν μία θεραπευτική και απαλά απολυμαντική επίδραση.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εξωτερική χρήση

– βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος

– συσφίγγει το δέρμα

– λειαίνει

– αντιφλεγμονώδες

Συνιστώμενη χρήση

Φροντίδα για το ξηρό και άγριο δέρμα. Ενδυναμώνει τον μηχανισμό άμυνας και βοηθάει το λιπαρό και προβληματικό δέρμα να διορθωθεί.

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑΝΤΟΙΝΗ

Γενικά

Η αλλαντοΐνη είναι μία φυσική ουσία και εμφανίζεται σε μεγάλες ποσότητες στην ρίζα comfrey, αλλά και στην ανθρώπινη ουρία.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εξωτερική χρήση

– καταπραΰνει τις κοκκινίλες                                                       – ταννικό οξύ

– καθαρίζει τις πληγές                                                                   – τοπικό τονωτικό

– βοηθάει στην θεραπεία των πληγών                                       – απολυμαντικό

– επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων                             – ανακουφίζει τον πόνο

– λειαίνει και μαλακώνει την επιδερμίδα                                    – ενυδατικό

– ήπια τοπική αναισθησία

– κερατολυτική δράση

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερικά για να θεραπεύσει τους ερεθισμούς και τις φλεγμονές, από το ερεθισμένο και τραχύ δέρμα και για να επιδιορθώσει το κουρασμένο από τον ήλιο ξηρό δέρμα. Η αλλαντοΐνη έχει θετική επίδραση στην επιτάχυνση του σχηματισμού και της αναγέννησης των κυττάρων.

 

 

 

 

 

 

ΚΑΦΕΙΝΗ

Γενικά

Τα περισσότερα υποκατάστατα καφέ (χωρίς όμως καφεΐνη) συνθέτονται από κάποιο μίγμα ρίζας τσίκορι, σύκων, κριθαριού, σταριού, χαρουπιού, παντζαριού, σίκαλης, κονδύλων ντάλιας, βελανιδιών, μελάσας και παρόμοιων α’ υλών. Η σύγχρονη κοσμετολογία όμως θεωρεί ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη μείωση του σωματικού λίπους την καφεΐνη από (φύλλα τσαγιού, σπόρους καφέ ή σοκολάτας). Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την απελευθέρωση του ενζύμου λιπάση που συρρικνώνει τα λιποκύτταρα, η δε ισχυρή λιπολυτική δράση του φυσικού αυτού διεγερτικού, συμπληρώνεται από την ισχυρή του ικανότητα να αφαιρεί νερό από τα λιποκύτταρα. Αυτό μειώνει το όγκο τους και οδηγεί σε τοπικό αδυνάτισμα.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εξωτερική χρήση

– ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του λίπους

– ενεργοποιεί τη λιπόλυση

– διεγείρει τον μεταβολισμό

– παρέχει ενέργεια

– διεγείρει την αιματική κυκλοφορία

– βοηθάει στην αποβολή – παροχέτευση των υποπροϊόντων καύσης

– συσφίγγει τον συνδετικό ιστό

Συνιστώμενη χρήση

Για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, για ενδυνάμωση του αδύναμου συνδετικού ιστού, για το δέρμα με κακό κυκλοφορικό και το δέρμα καπνιστών (κουρασμένο και στρεσαρισμένο).

 

 

 

 

 

 

 

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ

Γενικά

Μεγαλώνει και φτάνει έως και 2 μέτρα ύψος. Απαντάται στις Μεσογειακές περιοχές, τη Ρωσία και τη δυτική Ασία. Στις κάποιες χώρες του νότου δίνεται και ως φάρμακο (φύλλα γλυκόριζας). Πολύτιμη βάση και για τα καλλυντικά σκευάσματα. Έχει απαραίτητες οργανικές ενώσεις που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και πρέπει έτσι να προσληφθούν με άλλο τρόπο.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– αντιφλεγμονώδης

– αντιερεθιστική

– προάγει την λεύκανση

– ήπια UV προστασία

– ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς – ανοσοποιητικό σύστημα

– επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών

– βελτιώνει τη διαδικασία πρόσληψης σιδήρου στο αίμα

– ανασταλτικός παράγοντας των ελευθέρων ριζών

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερική χρήση, ιδανική για το ερεθισμένο δέρμα. Το δέρμα καθαρίζει, απαλύνει, αποκτά πολύ καλύτερη υφή ενώ απομακρύνονται και οι ερεθισμοί που το ταλαιπωρούν.

 

 

 

 

A.H.A – ΟΞΕΑ ΦΡΟΥΤΩΝ

Γενικά

A.H.A ή αλλιώς α-υδροξυοξέα. Τα A.H.A απαντώνται στο φυτικό βασίλειο σε πάρα πολλά τρόφιμα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα α-υδροξυοξέα και οι πηγές λήψης τους είναι:

  • το γλυκολικό οξύ που προέρχεται από το σακχαροκάλαμο
  • το γαλακτικό οξύ που προέρχεται από το ξινόγαλα
  • το μηλικό οξύ από τα μήλα
  • το κιτρικό οξύ από τα εσπεριδοειδή και τον ανανά
  • το ταρταρικό από τα σταφύλια και το κρασί
  • το μανδελικό από το πικραμύγδαλο

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εφαρμόζονται όπου παρουσιάζεται θαμπάδα, σημάδια ακμής, λιπαρότητα, πρόωρη γήρανση, δυσχρωμίες και μικροατέλειες, που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου.

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερική

Χρησιμοποιούνται σε κρέμες, διαλύματα, λοσιόν και γαλακτώματα. Στα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας του δέρματος οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 2 – 15%. Στα προϊόντα μεγάλης πυκνότητας με βαθμό περιεκτικότητας 20 – 50%, (εφαρμογή μόνο από εξειδικευμένο επαγγελματία) και δεν είναι για ευρεία χρήση, ενώ στα προϊόντα απολέπισης το ποσοστό ανέρχεται στα 20 – 90%. Τα α-υδροξυοξέα είναι μια ανώδυνη, ασφαλής μη επεμβατική και μη τοξική θεραπεία ανανέωσης προσώπου.

 

 

 

 

ΛΙΠΟΣΩΜΑΤΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Ετυμολογική προέλευση από την Ελληνική ρίζα (lipos = fat & soma = body). Σύστημα μεταφορέων για την δερματική εφαρμογή των δραστικών ουσιών, κυρίως των φωσφολιπιδίων. Ο φλοιός τους μοιάζει σαν τον φλοιό του κρεμμυδιού, που αποτελείται από ένα ή περισσότερα στρώματα μεμβράνης. Η κοιλότητα των σάκων μπορεί να γεμίσει με υδρόφιλες ουσίες οι οποίες μπορούν να διαπεράσουν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος υπό μορφή λιποσωμάτων. Οι λιποδιαλυτές ουσίες, απορροφώνται μόνο σε μικρές ποσότητες από τα λιποσώματα. Το αποτέλεσμα της βαθιάς τους δράσης εξαρτάται από το μέσο μέγεθος των λιποσωμάτων, αλλά εξαρτάται και κατά πολύ από το είδος των φωσφολιπιδίων και το πάχος της επιδερμίδας. Η λεκιθίνη και τα παράγωγά της είναι καλοί ‘’διαμορφωτές’’ λιποσωμάτων.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– Χρησιμεύουν για την μεταφορά των ενεργών συστατικών των προϊόντων.

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερική χρήση:

Τα λιποσώματα υπάρχουν σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η εφαρμογή και χρήση τους γενικά στο δέρμα ποικίλει ανάλογα με το προϊόν.

 

 

 

 

 

 

ΛΙΠΙΔΙΑ

Γενικά

Συστήματα μεταφοράς ελαιωδών ουσιών (βιομεταφορείς νανολιπιδίων).

Τα Νανοσφαιρίδια λιπιδίων (Nanopearls) είναι σε ημικρυσταλλική μορφή.

Η πρώτη γενιά τους ανακαλύφθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η δεύτερη γενιά στο γύρισμα του αιώνα και προσέδωσε τεράστια πλεονεκτήματα όπως: Υψηλότερη ενεργή ικανότητα φόρτωσης και καλύτερο έλεγχο μεταφοράς.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– Εξαιρετική συμβατότητα με το δέρμα, χάρις στην μείωση των γαλακτωματοποιητών.

– έξοχες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και που ‘’οχυρώνουν’’ το ανοσοποιητικό σύστημα

– απαλυντικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για το ξηρό και ερεθισμένο

Συνιστώμενη χρήση

Επειδή είναι πολύ πλούσια σε κεκορεσμένα λιπαρά οξέα, χρησιμοποιούνται ενάντια στις  αρνητικές επιδράσεις του ανέμου, του ήλιου και του θαλασσινού νερού στο δέρμα. Τα λιπίδια βοηθούν το σώμα να παραμένει ενυδατωμένο, υγιές και απαλό.

 

 

 

 

 

ΛΕΚΙΘΙΝΗ

Γενικά

Συλλογικός όρος για τα φωσφολιπίδια. Ένα βασικό συστατικό των δερματικών μας κυττάρων, που λαμβάνουμε κυρίως από τη σόγια. Η λεκιθίνη συσχετίζεται χημικά με την δομή των ανθρώπινων κυττάρων. Λόγω της παχύρρευστης σύστασής της, καταλαμβάνει θέση βάσει των ιδιοτήτων της μεταξύ των ελαίων και των λιπών, με χαρακτηριστικά γαλακτωματοποιητών. Επίσης μπορεί να είναι ένα από τα συστατικά του φλοιού των λιποσωμάτων.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εξωτερική χρήση

– συγκρατεί την υγρασία του δέρματος

– αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης των ενεργών ουσιών από το δέρμα (διαπερατότητα)

– απαλυντικός αλλά και ρυθμιστικός παράγοντας των εκκρίσεων σμήγματος

Συνιστώμενη χρήση

Χρησιμοποιείται εξωτερικά για την φροντίδα του δέρματος και ειδικά εάν αυτό είναι στρεσαρισμένο, δεδομένου ότι αυτή η ουσία έχει την ιδιότητα να δεσμεύει υγρασία. Η λεκιθίνη κάνει επίσης το δέρμα περισσότερο δεκτικό σε φάσμα άλλων προϊόντων. Συνιστάται για την θεραπεία του λεπτού και ξηρού δέρματος.

 

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Γενικά

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό το οποίο παράγεται από το ανθρώπινο σώμα και που βρίσκεται κυρίως στα μάτια, δέρμα, κόκκαλα, στο χόνδρο και στον συνδετικό ιστό.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– λειαίνει αισθητά το δέρμα

– σταθεροποιεί την συγκράτηση υγρασίας

– η επιδερμίδα σφίγγει και γίνεται  πιο ελαστική

Συνιστώμενη χρήση

Χρησιμοποιείται εξωτερικά

Ενυδατικό και λειαντικό συστατικό, βιοτεχνολογικά παρασκευασμένο, κατάλληλο για τη θεραπεία ρυτίδων που οφείλονται στην ξηρότητα και στο πέρασμα του χρόνου. Κάνει το δέρμα να φαίνεται ορατά πιο λείο εσωτερικά, γιατί εισχωρεί μέχρι τις βαθύτερες στοιβάδες και ενυδατώνει εξαιρετικά. Ιδανικό για το δέρμα που έχει κουραστεί από τον ήλιο.

 

ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ

Γενικά

Η καρνιτίνη προέρχεται από τη λυζίνη, το αμινοξύ που είναι απαραίτητο μέσο για τον μεταβολισμό του λίπους. Επιπλέον μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια (το μέρος όπου αναπτύσσονται τα κύτταρα) και επιτρέπει την καύση του λίπους, με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας και αύξηση της κυτταρικής αναγέννησης. Χωρίς την καρνιτίνη τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να διασπαστούν μέσα στα κύτταρα.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εξωτερική χρήση

– σύσφιξη

– προάγει τη διαδικασία του μεταβολισμού του λίπους

– παρέχει ενέργεια

– ενεργοποιεί την κυτταρική αναγέννηση

Συνιστώμενη χρήση

Για την αντιμετώπιση της επίμονης κυτταρίτιδας, την ενδυνάμωση του αδύναμου συνδετικού ιστού και του δέρματος με κακό κυκλοφορικό σύστημα.

 

 

 

 

ΣΕΡΙΚΙΝΗ

Γενικά

Τον σημαντικότερο ρόλο στην παραγωγή μεταξιού παίζει ο μεταξοσκώληκας, ο οποίος παρέχει το μέξι για την παραγωγή του τεχνητού μεταξιού (μετάξι hasp). Οι κάμπιες παράγουν το νήμα μεταξιού με το οποίο περιστρέφουν το κουκούλι τους. Δύο αδένες τους παράγουν την ινοϊνη (υλικό του νήματος του μεταξιού, παρόμοιο με τις κεραίες του εντόμου) και δύο άλλοι αδένες παράγουν την σερικίνη.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

Εξωτερική χρήση

– δεσμεύει την υγρασία στο δέρμα                                             – ενυδατώνει

– την διατηρεί στα φυσιολογικά επίπεδα                                  – δίνει ματ αποτέλεσμα

– μειώνει ορατά το βάθος των ρυτίδων                                     – προστατεύει το δέρμα

Συνιστώμενη χρήση

Εξωτερική χρήση για το πολύ ξηρό δέρμα. Το μετάξι μπορεί να απορροφήσει υγρασία πάνω από το 30% του βάρους του. Αυτό το φυσικό προϊόν αφήνει ένα φίνο, ματ αποτέλεσμα και δεν επιτίθεται στο όξινο προστατευτικό στρώμα του δέρματος. Η πρωτεΐνη μεταξιού (ινοϊνη) όταν ξηραίνεται, συρρικνώνεται και αναγκάζει έτσι τις μικρές ρυτίδες να εξαφανιστούν.

 

 

 

 

 

ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ

Γενικά

Το κολλαγόνο είναι η χαρακτηριστική πρωτεϊνική δομή διαμόρφωσης συνδετικού ιστού. Ένα πυκνό δίκτυο ινών δίνει στο δέρμα την ελαστικότητα που του χρειάζεται. Οι ίνες αυτές αποτελούνται από μεμονωμένα μόρια (αμινοξέα) σε διαλυτή μορφή, για να μπορούν να αποθηκεύσουν την υγρασία και να εξασφαλίσουν έτσι τη σωστή ισορροπία υγρασίας και δόμησης του συνδετικού ιστού.

Χαρακτηριστικά και ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα

– δεσμεύει την υγρασία

– συσφίγγει και λειαίνει

– αυξάνει την ελαστικότητα

– θεραπευτικό αποτέλεσμα

Συνιστώμενη χρήση

Για το ξηρό, άγριο, κουρασμένο  από τον ήλιο δέρμα. Λειαίνει τις μικρές ρυτίδες, αναπλάθει και αναζωογονεί.

I speak
and my currency is

Καλάθι

Back to Top