Ακμή – Μύθοι, αλήθειες & τρόποι αντιμετώπισης

Τελικά μπορούμε να την εξαλείψουμε;

Η ακμή είναι ασθένεια; Τι ακριβώς είναι η ακμή;

Η κοινή ακμή (λατινική ονομασία Acnes Vulgaris ) είναι μια κατάσταση – δυσλειτουργία του δέρματος, η οποία εμφανίζεται όταν η λιπαρότητα και τα νεκρά δερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους. Μπορεί να μην βλάπτει την υγεία μας, ωστόσο πλήττει την εξωτερική μας εμφάνιση και επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση. Η μη σωστή αντιμετώπιση της ήπιας αυτής κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δερματική νόσο που ενίοτε μπορεί να επιφέρει και ψυχικές διαταραχές στο άτομο.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;

Στο 80% των περιπτώσεων η ακμή εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 11 έως 30 ετών. Στα κορίτσια ξεκινάει σχετικά νωρίς, στα 11-13 έτη, κορυφώνεται στα 17-19 και υποχωρεί στην ηλικία των 25-27 ετών. Στα αγόρια παρουσιάζεται συνήθως αργότερα, στην ηλικία των 14-15 ετών, κορυφώνεται στα 17-19 και υποχωρεί στην ηλικία των 23-25 ετών. Ωστόσο, στο 5% των γυναικών και στο 1% των ανδρών, τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Πλην της εφηβικής ηλικίας μπορεί να παρατηρηθεί ακμή κατά την νεογνική, βρεφική και την παιδική ηλικία καθώς και μετά τα 30-40 έτη. Στην τελευταία περίπτωση μιλάμε για όψιμη ή αλλιώς ξηρά ακμή.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ακμής;

Όταν η ακμή εξελιχθεί σε νόσο οδηγεί σε φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων αδένων, η οποία προσβάλει κυρίως το πρόσωπο, το θώρακα και την ράχη. Σπανιότερα εξαπλώνεται και στα μπράτσα. Ανάλογα με την μορφή και την βαρύτητα της φλεγμονής, διακρίνουμε πέντε βασικούς κλινικούς τύπους ακμής.

  • Φαγεσωρική ακμή: Χαρακτηρίζεται από μαύρα στίγματα ( φαγέσωρες ) που αποτελούνται από στερεοποιημένο σμήγμα, πιθανά τμήματα τριχών και κερατίνη.
  • Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή: Εκδηλώνεται με πολλά κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον.
  • Βλατιδοοζώδης: Χαρακτηρίζεται από μεγάλα σπυράκια κάτω από το δέρμα τα οποία συνήθως προκαλούν πόνο.
  • Κυστική ακμή: Εκδηλώνεται με την εμφάνιση κύστεων οι οποίες έχουν συχνά μεγάλες έως πολύ μεγάλες διαστάσεις σε σχέση με τα σπυράκια ή τα οζίδια, κυρίως στην περιοχή του μετώπου, γύρω από το στόμα, το στήθος και την ράχη.
  • Ουλωτική ακμή: Εκδηλώνεται στην φάση αποθεραπείας των φλεγμονωδών περιοχών, όπου και εμφανίζονται είτε ατροφικές, είτε υπερτροφικές ουλές

Αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο;

Καθώς γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν στην εξέλιξη των συμπτωμάτων της ακμής καταλαβαίνετε ότι διαφοροποιείται και η αντιμετώπισή της. Το πλέον σημαντικό είναι η σωστή διάγνωση και η αξιολόγηση των ιδιαιτέρων συνθηκών ζωής του πάσχοντος ατόμου. Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση είναι απολύτως εξατομικευμένη.

Κάποιοι θεωρούν σωστό να ‘’σπάνε’’ τα σπυράκια. Πόσο λάθος είναι;

Η λύση του να σπάσουμε το ενοχλητικό σπυράκι στο πρόσωπό μας, μπορεί να φαίνεται ως η γρηγορότερη προσωρινή λύση αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι πάντα το αντίθετο από αυτό που νομίζουμε. Ένα σπυράκι δεν είναι μόνο το πύον που βλέπουμε. Υπάρχουν σμήγμα, βακτήρια και νεκρά κύτταρα τα οποία με την πίεση που εφαρμόζουμε για το σπάσιμο ερεθίζουν το περιβάλλον δέρμα και πολλές φορές αναγκάζονται να πάνε σε βαθύτερη στοιβάδα με αποτέλεσμα φλεγμονή ή ακόμα και μόλυνση. Μόνο Αισθητικός μπορεί να κρίνει τι πρέπει να αφαιρεθεί από το δέρμα και να το πράξει με ασφάλεια.

Η διατροφή παίζει κάποιο ρόλο;

Στο παρελθόν οι διατροφικές συνήθειες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση, την έξαρση και την εξέλιξη της ακμής. Ωστόσο νεότερες έρευνες και επιστημονικά δεδομένα, αντικρούουν τις παλαιότερες απόψεις με αποτέλεσμα διχογνωμία για το τι πραγματικά ισχύει. Ενδεικτικά μπορώ να σας πω ότι η αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών καθώς και σκευασμάτων με πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να πυροδοτήσει ακμή λόγω των ορμονών που περιέχουν. Εξάρσεις μπορεί να πυροδοτηθούν ακόμα και με την κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της απότομης αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η σοκολάτα η οποία τόσο πολύ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, έχει αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζει καθόλου την εξέλιξη της ακμής, αντιθέτως η μικρή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ενισχύει την άμυνα του δέρματος, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Εμφανίζεται ακμή μετά από κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Έχει αποδειχτεί ότι ακμή μπορεί να εμφανιστεί μετά από χρήση αναβολικών στεροειδών, λόγω της μεγάλης ποσότητας τεστοστερόνης που περιέχουν, μετά από χρήση φαρμάκων που περιέχουν αλογόνα, λίθιο και ανδρογόνα, μετά την έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου, καθώς και μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σε περίπτωση επιμόλυνσης τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος;

Η αντιμετώπιση και η αποθεραπεία της ακμής είναι σήμερα καλύτερη παρά ποτέ και αυτό οφείλεται στην γνώση και εξειδίκευση των Αισθητικών, στα νέας γενιάς θεραπευτικά καλλυντικά σκευάσματα, καθώς και στις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούμε. Σαν αποτέλεσμα έχουμε την πλήρη αποθεραπεία της όποιας επιμόλυνσης ή έξαρσης, χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλών. Οπωσδήποτε το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθούμε άμεσα στον η την σύμβουλο Αισθητικό μας, όπου και θα αξιολογήσουν και θα δώσουν εξατομικευμένες συμβουλές και πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της. Σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουμε το δέρμα και δεν εφαρμόζουμε πρακτικές συμβουλές μη ειδικευμένων ατόμων.

Σημάδια ακμής: πονεμένο κεφάλαιο… υπάρχει λύση;

Παρότι διαθέτουμε αποτελεσματικότατες επιλογές αντιμετώπισης της ακμής, ο κίνδυνος σχηματισμού ουλών ή σημαδιών είναι πάντα ορατός. Αυτό ενδέχεται να προκύψει είτε από μη άμεση θεραπεία, είτε από μη συνεπή και αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Πλέον διαθέτουμε άριστες τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους εξάλειψης των σημαδιών αυτών, οι οποίες εφαρμόζονται εγκαίρως, ανάλογα με το βάθος και την μορφή τους. Σίγουρα μπορούμε να επιδράσουμε και να αποκαταστήσουμε σε βάθος το δέρμα, χωρίς να επηρεάζεται η υγεία της επιδερμίδας με βελτίωση της εμφάνισης, σύντομη αποθεραπεία χωρίς παρενέργειες και κίνδυνο υπερμελάχρωσης, καθώς και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Το μακιγιάζ επιβαρύνει την κατάσταση;

Ποια γυναίκα δεν θέλει όμορφη και αψεγάδιαστη επιδερμίδα; Όμως πολλές φορές τα προϊόντα μακιγιάζ και κυρίως το make-up λόγω της σύνθεσής τους, φράζουν τους πόρους δημιουργώντας φαγέσωρες ( είχε τελικά δίκιο η μαμά!). Κυρίως αν εφαρμόσουμε λάθος τύπο make-up σε μικτή ή λιπαρή επιδερμίδα, είναι σίγουρο ότι η υπάρχουσα ακμή θα επιδεινωθεί. Η λύση είναι να αγοράζουμε προϊόντα μακιγιάζ συμβουλευόμενοι άτομα που γνωρίζουν τι πρέπει να φορέσουμε ανάλογα με την κατάσταση της επιδερμίδας μας και οπωσδήποτε το προϊόν να αναγράφει την ένδειξη ΄΄non comedogenic’’.

Κάποιοι έχουν καταφύγει στην λύση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με αποτέλεσμα το δέρμα μετά να παρουσιάζει  << προβλήματα>>. Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Φυσικά και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες και τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν μετά από μακροχρόνια λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ( τα οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν συστήνουμε γιατί πλέον έχουμε την γνώση να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή ή τύπο ακμής). Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις σοβαρών επιμολύνσεων οι οποίες αντιμετωπίζονται από δερματολόγους με την χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών. Παράλληλα με την αγωγή και σε συνεργασία με τον γιατρό εμείς φροντίζουμε έτσι ώστε να μην διαταραχτεί το μικροβίωμα της επιδερμίδας και να μην δημιουργηθούν περεταίρω προβλήματα. Βέβαια είναι εύκολο να επαναφέρουμε το δέρμα στην ομαλή φυσιολογική του κατάσταση και μετά την λήξη της φαρμακευτικής αγωγής ανεξάρτητα από τον χρόνο που έχει περάσει.

Υπάρχει αγωγή που θεωρείται ιδανική για αυτές τις περιπτώσεις;

Τα υπερσύγχρονα βιοτεχνολογικά εργαστήρια της Εταιρείας Dr. RIMPLER cosmetics έχουν αναπτύξει νέες και πρωτοποριακές φόρμουλες και θεραπευτικά προϊόντα όπου ξεφεύγουν εντελώς από τις κλασικές <<συνταγές>> αντιμετώπισης της ακμής (σμηγματορροϊκός έλεγχος και καταπολέμηση της λιπαρότητας και ο πρωταρχικός τους στόχος είναι η καλή υγεία του δέρματος. Η σειρά Basic Clear+ της Dr. RIMPLER με βιοτεχνολογικά εκχυλίσματα, προβιοτικά και πρεβιοτικά, είναι ένα εξαιρετικό <<εργαλείο>> στα χέρια των Αισθητικών και μία μοναδικά θεραπευτική σειρά προϊόντων αγωγής για το σπίτι. Θα ήθελα να σταθούμε λίγο σε αυτό το σημείο γιατί είναι πλέον γνωστό ότι η σχολαστική, καθημερινή ρουτίνα φροντίδας στο σπίτι είναι το 50% της θεραπείας. Επιπλέον τα προϊόντα της σειράς μυρίζουν υπέροχα, οπότε μπορεί να τα χρησιμοποιεί κάθε έφηβος χωρίς την δικαιολογία της ‘’φαρμακίλας’’.

Μαρία Καρατζά

Aesthetics Proficient

Founder of Health Line Cosmetics

 

Basic Clear + The Cream 200ml

Ρυθμιστική, απαλυντική και ενυδατική 24ωρη κρέμα για το λιπαρό – ακνεϊκό δέρμα, με ιδιότητες που προοδευτικά οδηγούν σε αψεγάδιαστη εμφάνιση. Με την χρήση φυσικών ακατέργαστων ενεργών συστατικών, οδηγεί σε σταδιακή απαλλαγή από το σμήγμα, τις φλεγμονές και τις ανεπιθύμητες εκκρίσεις. Ακόμη εξισορροπεί το pH και ρυθμίζει την φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος. Αποφράζει τους πόρους και απομακρύνει σταδιακά τους φαγέσωρες. Κωδικός: R690.1
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear + The Cream 50ml

Ρυθμιστική, απαλυντική και ενυδατική 24ωρη κρέμα για το λιπαρό – ακνεϊκό δέρμα, με ιδιότητες που προοδευτικά οδηγούν σε αψεγάδιαστη εμφάνιση. Με την χρήση φυσικών ακατέργαστων ενεργών συστατικών, οδηγεί σε σταδιακή απαλλαγή από το σμήγμα, τις φλεγμονές και τις ανεπιθύμητες εκκρίσεις. Ακόμη εξισορροπεί το pH και ρυθμίζει την φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος. Αποφράζει τους πόρους και απομακρύνει σταδιακά τους φαγέσωρες. Κωδικός: R690
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear+ Antisept Cream 10ml

Αναπλαστική και επουλωτική κρέμα για τοπική χρήση, σε πυώδεις και φλεγμαίνουσες περιοχές. Κωδικός: R650
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear+ The Cleanser 200ml

Ένα απαλό αφρώδες καθαριστικό gel, χωρίς έλαια, βασισμένο σε φυσικό προβιοτικό εκχύλισμα βρώμης, για βαθύ καθαρισμό του λιπαρού – ακνεϊκού δέρματος, με ροπή σε εκκρίσεις και φλεγμονές. Κωδικός: R670
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear+ The Cleanser 500ml

Ένα απαλό αφρώδες καθαριστικό gel, χωρίς έλαια, βασισμένο σε φυσικό προβιοτικό εκχύλισμα βρώμης, για βαθύ καθαρισμό του λιπαρού – ακνεϊκού δέρματος, με ροπή σε εκκρίσεις και φλεγμονές. Κωδικός: R670.1
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear+ The Gel 50ml

Ρυθμιστικό gel χωρίς έλαια, με ενυδατικά λιποσώματα και ένα κοκτέιλ ακατέργαστων ενεργών συστατικών που εξισορροπούν τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων. Διορθώνει την εικόνα του ακάθαρτου δέρματος, ενώ δρα ενάντια σε φλεγμονές και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Σε συνδυασμό με την παρουσία του σαλικυλικού complex 2.0, οδηγεί γρήγορα σε ορατά βελτιωμένη εικόνα των πόρων του δέρματος και σε ικανή μείωση των μαύρων στιγμάτων ως και της αντιαισθητικής γυαλάδας. Κωδικός: R685
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear+ The Peel 15gr

Δραστικό ενζυματικό peeling σε σκόνη, για εντατικό καθαρισμό και απολέπιση. Ένα επιλεγμένο ζεύγος ενζύμων αποδομεί τα λιπίδια, ρυθμίζει την περίσσεια σμήγματος και απομακρύνει αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αφήνοντας ελεύθερους τους πόρους. Σε συνδυασμό με το σαλικυλικό οξύ, έχουμε πολύ σύντομα ορατό κλείσιμο πόρων, ελάττωση φλεγμονών και μαύρων στιγμάτων καθώς και ρύθμιση της λιπαρότητας. Κωδικός: R695
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear+ The Tonic 200ml

Ένα αναζωογονητικό Tonic με αλκοόλη, που έρχεται να συμπληρώσει τον βαθύ καθαρισμό του λιπαρού – ακνεϊκού δέρματος.Απαλύνει, εξισορροπεί και προετοιμάζει το δέρμα, να δεχτεί και να απορροφήσει όλα τα ενεργά συστατικά του προϊόντος που θα ακολουθήσει. Κωδικός: R675
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Basic Clear+ The Tonic 500ml

Ένα αναζωογονητικό Tonic με αλκοόλη, που έρχεται να συμπληρώσει τον βαθύ καθαρισμό του λιπαρού – ακνεϊκού δέρματος. Απαλύνει, εξισορροπεί και προετοιμάζει το δέρμα, να δεχτεί και να απορροφήσει όλα τα ενεργά συστατικά του προϊόντος που θα ακολουθήσει. Κωδικός: R675.1
Συνδεθείτε για να δείτε τιμές

Share:
Top