Τι είναι το Couperose και η Ροδόχρους Ακμή και πως αντιμετωπίζονται;

Couperose και Rosacea:

Couperose και Rosacea είναι όροι που δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν. Αν δε ο Δερματολόγος μας πει με πολύ σοβαρό ύφος ότι το έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπό μας που δεν λέει να ηρεμήσει είναι Ροδόχρους νόσος, έναν ψιλοπανικούλη δεν τον γλυτώνουμε!

Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε απλούστερο και λιγότερο φοβιστικό!

Couperose και Rosacea είναι δερματίτιδες που εκδηλώνονται κυρίως με ερυθρότητα και συχνά με ορατά τριχοειδή αγγεία στο πρόσωπο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ένα πρόδρομο στάδιο της Ροδόχρου ακμής ή νόσου (όπως και να το ακούσετε το ίδιο είναι). Η Ροδόχρους ακμή επομένως είναι μία προοδευτική κατάσταση με πολλά στάδια και για αρκετά χρόνια θεωρείτο ανίατη. Τα τελευταία χρόνια όμως χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της Κοσμετολογίας, μπορούμε να την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ.

Ας την γνωρίσουμε όμως καλύτερα:
Ποια είναι τα πρώτα τυπικά χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα και η πορεία της;
Η Ροδόχρους ακμή πρωταρχικά εκδηλώνεται με ερυθρότητα, ξηρότητα, μεγάλη ευαισθησία και πολλές φορές συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και από τσούξιμο.
Τα μάγουλα, η μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι αρχικά κοκκινίζουν προσωρινά (ερύθημα). Η διαφορά μεταξύ της ερυθρότητας λόγω ερυθήματος και του φυσιολογικού κοκκινίσματος είναι ότι το ερύθημα διαρκεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα (ώρες ή και ημέρες). Η ερυθρότητα αυτή προκαλείται από διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία τα οποία χάνουν την ικανότητά τους να συστέλλονται στην συνέχεια όπως στο κανονικό δέρμα. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και καθώς η κατάσταση εξελίσσεται η ερυθρότητα παραμένει μόνιμα σε περιοχές του προσώπου και εξαπλώνεται (τηλεαγγειεκτασία). Τυπικά συμπτώματα ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης είναι:

⦁ Έξαψη – παροξυσμικό κοκκίνισμα το κυρίως στην μύτη, τα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι
⦁ Ξηρότητα, φαγούρα και καύσος
⦁ Μόνιμα ορατές φλέβες στο δέρμα του προσώπου
⦁ Φλύκταινες και οζίδια
⦁ Ρινόφυμα (μύτη κουνουπιδιού) ειδικά στους άνδρες

Ποια είναι η περίοδος εμφάνισής της και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν;
Ροδόχρους ακμή και περίοδος εμφάνισης:
Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται πιο συχνά σε ηλικία μεταξύ των 20 και 50 ετών και συνήθως σε ανοιχτόχρωμα άτομα με κοκκινόξανθα μαλλιά.
Ροδόχρους ακμή και παράγοντες:
Εκτός από την γενετική προδιάθεση οι κυριότεροι παράγοντες που πυροδοτούν ή επιδεινώνουν την σοβαρότητα της κατάστασης είναι:
Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Έντονη ζέστη και κρύο, άνεμος και υγρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, γύρη και καυσαέρια
Τρόπος Ζωής: Αρώματα, ακατάλληλα καλλυντικά, απορρυπαντικά, φάρμακα για τοπική χρήση (π. χ. αλοιφές κορτιζόνης), βαριά σωματική καταπόνηση, αλκοόλ, νικοτίνη, πικάντικά τρόφιμα, υψηλές διακυμάνσεις θερμοκρασίας (σάουνα), συνεχής μηχανική πίεση στο δέρμα
Ψυχολογικοί παράγοντες: Ο θυμός, το stress και οι ορμόνες που τα συνοδεύουν (π. χ. αδρεναλίνη) πυροδοτούν φλεγμονώδεις διεργασίες στο δέρμα που προκύπτουν από υψηλή αρτηριακή πίεση

Πώς να φροντίζω σωστά το δέρμα μου;
Ροδόχρους ακμή και αντιμετώπιση:
Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Για να βοηθήσουμε τον επαγγελματία Αισθητικό που σε φροντίζει αλλά και εσένα να επαναφέρετε το δέρμα στην φυσιολογική του κατάσταση. Κατ’ αρχήν η αποφυγή (όσο είναι δυνατόν) των παραπάνω παραγόντων κινδύνου είναι η πρώτη προτεραιότητα. Επιπλέον εξίσου πρωταρχικό είναι η προσαρμογή της καθημερινής φροντίδας του δέρματος στις ανάγκες του ευαίσθητου και υπερευαίσθητου δέρματος. Οι πρώτοι στόχοι της φροντίδας είναι η ελαχιστοποίηση και σταδιακά η πλήρης απομάκρυνση της ερυθρότητας και η ενίσχυση του δερματικού φραγμού με στοχευμένα ενεργά συστατικά.

Βήματα:
⦁ Κάθε βράδυ, (και όταν λέμε βράδυ εννοούμε την ώρα μετά την δύση του ηλίου που θα είμαστε στο σπίτι μας, θα έχουμε ηρεμήσει από όλα αυτά που κουβαλάμε στα χέρια μας και στο κεφάλι μας καθημερινά και δεν σκοπεύουμε να ξαναβγούμε ή να κάνουμε μακιγιάζ), καλό καθαρισμό του δέρματος με το ειδικό για ροδόχρους ακμή Gentle Cleansing Gel από την σειρά  Nanosensitive Line της Dr Rimpler Cosmetics. Αμέσως μετά και αφού απομακρύνουμε απαλά με δροσερό νερό το καθαριστικό, ταμπονάρουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ όλη την περιοχή με βαμβάκι ή γάζα εμποτισμένα με Tonic Sensitive από την ίδια σειρά. Αφού περάσουν 2-3 λεπτά και νοιώθουμε το δέρμα στεγνό, απλώνουμε Nanosensitive Cream Forte και απολαμβάνουμε την δροσιά και την ανακούφιση που μας προσφέρει παράλληλα με την εντατική θεραπευτική της δράση.
⦁ Κάθε πρωί αφού επαναλάβουμε την διαδικασία καθαρισμού, απλώνουμε  Nanosensitive Hydro Gel καθώς και την κατάλληλη για μας αντηλιακή, από την Dr Rimpler Sun Protection Linε .
Θα χρειαστεί μόλις ένα μήνα για να δείτε το δέρμα σας να αρχίζει να αλλάζει θεαματικά όψη. Φυσικά σε καμία περίπτωση μην αμελήσετε την ειδική φροντίδα από την Αισθητικό σας.
Ανυπομονώ να διαβάσω τα σχόλια και τις απόψεις σας.

Μαρία Καρατζά

Aesthetic Proficent

Share:
Top